Otthonra találni a művészetben

Ez év januárjában egy nagyszerű program vette kezdetét a veszprémi Befogadás Házában. A projekt megálmodójának – Dr. Ládonyi Zsuzsának- alapgondolata az volt, hogy “összekötve” az Európa Kulturális Fővárosa kínálta helyzetet a művészet erejével próbáljon kapcsolódási pontokat találni a többségi társadalom és a peremre szorult hátrányos helyzetben élő emberek, azon belül is a hajléktalanságban élő emberek között. Ez kitűnő alkalom volt, egyrészt a hajléktalan embertársaink aktivizálására, másrészt a társadalom szemlélet formálására. Az Otthonra Találni a Művészetben projekt több pillérre épül, partnerei többek között a támogatóként a VEB 2023 EKF, megvalósítóként a Finart Design Kft., és Quirin Ágnes grafikusművész, komplex művészetterapeuta, valamint a Művészetek Háza Veszprém és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszprémi Befogadás Háza.  Városunk vezetése nagy elköteleződést mutatott a program iránt. A projekt védnöki feladatát a Veszprémi Petőfi Színház igazgató helyettese, Kellerné Egresi Zsuzsanna vállalta. Neki köszönhetjük, hogy Veszprémben évek óta nagy sikerű Lélektől-lélekig a színház gyógyító ereje fesztivál nyitó napján lakóink alkotásai jelenhettek meg egy kiállítás keretében a színház előcsarnokában. Ezt követően több kiállítás nyílt: egyrészt a veszprémi várban, a Dubniczay Palota udvaráról nyíló Magtár kiállítótérben voltak láthatóak az elkészült alkotások, valamint magáról a művészetterápiás folyamatáról készült fotókiállítás a Szilágyi László Utcagalériában volt megtekinthető.

És, hogy mit jelentett ez nekünk az intézményben:

2023. január 27-én kezdődött a program, mely a kollégák kitartó munkájának köszönhetően nagy sikerrel vonult be mindennapjainkba. Minden héten pénteken délelőtt, a hajléktalanok otthonában Quirin Ágnes hozzáértő munkájának segítségével 6-7, olykor 10-12 lakónk kezdte meg az alkotást. A művek születtek festék, zsírkréta, ceruza, pasztell vagy olykor agyag segítségével is. Lakóink örömmel készültek minden egyes alkalomra. Pici sziget volt a mindennapok tengerében, egy pici kis ünnep. Csodálatos folyamatok mentek végbe, melynek eredményeit maguk a létrehozott művek hordozzák.

Hisszük és valljuk, hogy a program és maga a művészet eszköz volt, hogy lakóink és ellátottaink kifejezzék legbelsőbb titkaikat, vágyaikat, ezzel is segítve traumáik, terheik hordozását.

Köszönjük, hogy részesei lehettünk:

Imre-Faragó Aranka intézményvezető

MMSZE Befogadás Háza

További információ: www.otam.hu weboldalon található.

Kapcsolódó Dokumentumok

„Szakápolás dilemmái a bentlakásos szociális intézményekben”

2024.06.30.

Az országos munkacsoport találkozókon, valamint a szakmai műhelytalálkozókon elhangzottak összefoglalása.

2024.06.30.

„Bántalmazás felismerése és teendők az átmeneti gondozásban” műhely Sopronban

2024.06.30.