„Bántalmazás felismerése és teendők az átmeneti gondozásban” műhely Sopronban

A Győr-Moson Sopron és Veszprém megyei Területi Szakmafejlesztési és Szakmatámogatási Központ átmeneti gondozás munkacsoportja szakmai műhelytalálkozót szervezett 2024.04.16 Sopronban. Az évben már másodszor volt alkamuk a szakembereknek a személyes találkozó alkalmával megosztani tapasztalataikat.

A szakmai nap első felében a meghívottak intézménylátogatáson vettek részt a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön területén.

A beléptetés után a csoport interaktív előadást hallgathatott meg az intézet történetéről és jelenlegi helyzetéről, a rabok foglalkoztatásáról, oktatásáról és napirendjéről.

Mindezek után az intézménybejárás során bemutatásra kerültek az egyes épületek (Körletépület, egészségügyi részleg, oktatás helyszínei, emlékhelyek)

Az intézmény évente több alkalommal fogad látogató csoportokat.

A szakmai nap második részében a Sopron és Környéke Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézete épületében Sopronban Payrits Marianna klinikai szakpszichológus tartott előadást Bántalmazás felismerése és teendők az átmeneti gondozásban címmel. Előadásában kitért a bántalmazási típusokra, a családon belüli gyermekkori traumatizációra, a bántalmazás felismerésének módjaira, a reziliencia képességét építő tényezőkre. Az előadásában rávilágított arra, hogy a bántalmazás szorosan kapcsolódik a szenvedélybetegségekhez, pszichés problémákhoz és nem csak az alacsony szociális körülmények között élők körében fordul elő. Számos gyakorlati tapasztalatot osztott meg a résztvevőkkel, segítve ezzel a szakmai munkát.

Színes előadásával segítette a szakembereket megérteni abban, hogy apró lépésekkel, nagy türelemmel kell a problémát kezelni.

Az előadás zárásaként a résztvevő szakemberek a témával kapcsolatos ajánlott irodalom „listát” kaptak útravalóként.

Kapcsolódó Dokumentumok

„Szakápolás dilemmái a bentlakásos szociális intézményekben”

2024.06.30.

Az országos munkacsoport találkozókon, valamint a szakmai műhelytalálkozókon elhangzottak összefoglalása.

2024.06.30.

„Kortárscsoportok közötti bántalmazás az iskolában” műhely Sopronban

2024.06.30.