Gyermeknap mindenki örömére

Egy rendkívüli gyereknap, az bármikor lehet, / A lényeg az, hogy tudjon róla minél több gyerek. (Bródy János)

A május nem múlhat el a legkisebbek ünnepe nélkül, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régiójának intézményeiben hagyományteremtő színes programokkal tették élménytelivé a gyermeknapot. A Szeretetszolgálat Zalakomári Családsegítő Szolgálata, zalakomári Jelenlét Pontja és Zalakomár Nagyközség Önkormányzata nagy csokorba szervezte a vidámságot, nevetést, lufit, fagyit, ugrálóvárat, rengeteg játékot, amelyet a helyi gyermekeknek nyújtottak át. A délelőttben Józsi bácsi, a sármelléki Gondviselés Háza Sárga Rózsa Időskorúak Otthona lakója tanított kosárfonást az érdeklődőknek, a jó hangulatért Igric Tibi bácsi felelt, akivel a gyerekek rögtönzött zenekart alapítottak és a közös éneklésbe a felnőttek is szívesen kapcsolódtak. Az EgészségPont jóvoltából egészségneveléssel kapcsolatos játékokon vehettek részt a gyerekek, akik ügyességükért cserébe ajándékokat kaptak. Amikor már a gyermeki arcokat kifestették, a karokat díszítették a csillámtetkók, kipróbálták az óriásbuborék készítését, kézműveskedtek, a bohóc hajtogatta lufik a kezekben voltak, akkor a kisebbek a fáradtságot nem ismerve birtokba vették az ugrálóvárat, a nagyobbak pedig összeálltak egy focimeccsre, amelybe beszálltak a Lovagrend önkéntes fiataljai is. A program egy kedves-nemes összefogásból valósult meg, ahol együtt munkálkodtak a legfiatalabbakért családsegítők, családmentorok, az önkormányzat dolgozói, a Lovagrend önkéntesei, apukák és anyukák a saját és a zalakomári gyermekek nagy örömére.

Néhány faluval távolabb a sármelléki idősek otthonában hagyományteremtő szándékkal idén először „Nagyszülők-Dédunokák Napja” elnevezéssel vidám, játékos délelőtt keretében tartották a gyermeknapot, amelyre meghívták a helyi óvodásokat is. Az otthonban élő idősek már a rendezvény előtti napokban süteményt sütöttek, dekorációt készítettek, ajándékba plüss szíveket varrtak a gyerekeknek. A közös játékok mellett nagy sikere volt az arcfestésnek, a gyermekek nagy örömmel – ha csak egy kis időre is – kedvenc mesehőseik bőrébe bújhattak. Búcsúzóul az idősek az adományba kapott csilingelő kisautókba tették a saját készítésű szívecskéket, valamint kis csomagokba a „nagyi-dédnagyi” sütötte diós kiflik mellé a szeretetüket is elrejtették.

A nagykanizsai Mazsola és Bóbita családi bölcsődében családos gyermeknapot tartottak, a szülők, nagyszülők, testvérek is részt vettek a programokban, többek között ugrálóvárral, labdahalászattal, vattacukorral, mókás lufikkal, közös játékokkal színesítették a napot, az arcfestéssel pedig a gyermeki arcokat.

Szöveg: P. Szabó Csilla

Fotóforrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régió fotóarchívuma

Kapcsolódó Dokumentumok

„Szakápolás dilemmái a bentlakásos szociális intézményekben”

2024.06.30.

Az országos munkacsoport találkozókon, valamint a szakmai műhelytalálkozókon elhangzottak összefoglalása.

2024.06.30.

„Bántalmazás felismerése és teendők az átmeneti gondozásban” műhely Sopronban

2024.06.30.