Hogyan lehet jól segíteni? – Szakmai nap a szenvedélybetegségről Közös útkeresés

Hogyan lehet jól segíteni? – Szakmai nap a szenvedélybetegségről

A TSZR2021-1481 számú és ,,Szakmafejlesztési és szakmatámogatási rendszer kialakítása Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyékben” című projekt és Magyar Máltai Szeretetszolgálat Színes Fogadó Tér Szenvedélybetegek Integrált Intézménye hiánypótló szakmai napot tartott 2023.05.17-én. Az I. Addiktológiai Szakmai Nap integrált formában, szociális szervezetek, szakemberek, szenvedélybeteg hozzátartozók, felépülő szenvedélybetegek bevonásával és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Nyugat-Dunántúli Regionális Központ támogatásával valósult meg.

A 150 főnyi érdeklődőt megszólító programot Panker Mihály regionális ügyvezető és Káldyné Szabó Eszter intézményvezető nyitották meg Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal dísztermében. Az eseményen részt vettek család- és gyermekjóléti intézmények, iskolai szociális segítők, hajléktalan ellátás szervezetei, rendőrkapitányságok drogprevencióban érdekelt osztályai, gyermekpszichiáterek és pszichológusok, szakképzési centrumok képviselői, alapszolgáltatási, szenvedélybeteg és egészségfejlesztési intézmények, kórházi pszichiáter szakorvosok, Magyar Vöröskereszt dolgozók, pártfogó szolgálatok munkatársai, alkohol- és drogsegélyambulanciák, egyházközségek és szenvedélybeteg hozzátartozók.

Délelőtt dr. Győrffy Dóra PAEOK pszichiáter főorvos, Tóth Réka Szigetvári Kórház Addiktológiai Rehabilitációs Osztály klinikai szakpszichológus, Erdős Eszter MRE KIMM Drogterápiás Otthona Ráckeresztúr intézményvezető református lelkész, Zoli és Gabesz felépülők, Frankó András MMSZ Egyesület Fogadó Pszichoszociális Szolgálat intézményvezető és Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, tapasztalati segítő előadásait hallgathatták meg a résztvevők. 

Délután négy párhuzamosan zajló interaktív workshop keretében a részt vevők bepillantást nyerhettek AA és NA önsegítő sortársi közösségek életébe majd beszélgethettek a felépülőkkel vagy szakembereket kérdezhettek a szenvedélybetegség betegség alapú megközelítéséről, illetve szenvedélybeteg hozzátartozójaként felnövekedett gyermekekkel végzett Apa, Anya, Pia! csoport működéséről.    

A találkozó elsődleges célja a Színestér szakmai munkájának élményalapú bemutatásán keresztül megvalósuló szociális hálózati folyamatok beindítása, szakmaközi és szolgáltatásközi szakemberek kapcsolódásának, koordinációjának, kooperációjának elősegítése és fejlesztése, szenvedélybetegségekkel kapcsolatos hiteles információk átadása, segítő erőforrások hatékony mobilizálása volt, amelyek eredményeként a függők és környezetük megtalálhatják a segítség adekvát formáit. A szakmai találkozók sorában újító megoldás, hogy az elismert gyakorló szakemberek mellett láthatóvá és hallhatóvá váltak azok a felépülő függők, akikkel terepmunkájuk során együtt dolgoznak. 

Összeállította:

Káldyné Szabó Eszter

intézményvezető

Magyar Máltai Szeretetszolgálat 

Színes Fogadó Tér Szenvedélybetegek Integrált Intézménye

Közös útkeresés

Veszprém Vármegyében az országos munkacsoport márciusi felmérése alapján 40 fő óvodai és iskolai segítő dolgozik. Az intézmények által beküldött adatok szerint 6 fő betöltetlen álláshely még mindig jelentkezőkre vár. A jogszabályon alapuló ellátási szervező-szempontok szerint számított mutatók alapján így a vármegyénkben 6 ezer óvodás és iskoláskorú gyermek nem kap megfelelő figyelmet az óvodákban és iskolákban. Az országos számok hasonló képet mutatnak. (Megjegyezzük, hogy a 1000 fő/ segítő mutatószám sem támogatja az ideális munkavégzést)

Az óvodai és iskolai segítés programja 2018. szeptember 1-től indult, melynek keretében a gyermekjóléti központok szociális segítőket rendelnek az intézményekbe, akik feladata a prevenció, a gyermekvédelmi problémák megelőzése.

A segítők célja a Gyvt. 40/A. § (2) ag) pontja értelmében, az, hogy a gyermek veszélyeztetettségét megakadályozzák, a gyermek családban való nevelkedését segítsék, egyéni és csoportos foglalkozásokat biztosítsanak számukra. Természetesen nem csak a gyermekek, de a szülők, pedagógusok irányába is támogatást nyújtanak a központ szakemberei.

Ez a szolgáltatás megteremtette a lehetőségét sokszínű eszközrendszerével, hogy új utak nyílhassanak a valódi prevenció irányába.

A szolgáltatás protokollja szerint a segítők számos eszközt, módszert alkalmazhatnak a köznevelési intézményekben jelentkező problémák feltárására és a megoldás segítésére. De tapasztalataink szerint a módszertudatos, problémaspecifikus fellépés még gyermekcipőben jár. Az iskolai segítők képzése nehezen elérhető, és csak az alapvető szociális/segítő ismereteket tartalmazza.

A szakmai öndefiníció is gyakran nehezített, hiszen a fogadó intézmények sincsenek tisztában a kompetenciákkal. A szerepek sokszor eltolódnak oktatást kisegítő tevékenységek (korrepetálás, gyermekfelügyelet, pedagógiai asszisztensi feladatk ellátása, stb) irányába. Pedig valójában nem ez a cél. Az iskolai segítőnek professzionális ismeretekkel kell rendelkeznie azokhoz a komplex és igen dinamikus problémamegoldási folyamatokhoz, amelyek egy-egy helyzetben rá várnak.

Ennek alapja a problémák felismerése, azonosítása, a rendszer működésének ismerete, valamint egyfajta közvetői hozzáállás elsajátítása, valamint a bizalom kiépítése.

Az intézményekben egyedül dolgozó kollégákban számos kérdés merül fel, melyekre a válaszokat szupervízión, önképzéssel, továbbképzéssel, felsőfokú tanulmányokkal (mester képzések) valamint módszertani műhelymunkák keretében kaphatják meg. Véleményünk szerint ahhoz, hogy ez a szolgáltatás betöltse valódi szerepét, ezek az utak nem kerülhetők meg.

Ebből a célból a műhelymunkáink egy szelete a módszertani ismeretek, szakmai fogások, módszertudatosság elmélyítését tűzte ki célul. Tapasztalataink szerint ezeken a műhelymunkákon számos megtapasztalás, felismerés történt, amely további kérdéseket generáltak.

Fogadjátok most szeretettel a Pápán, május 18-án, az iskolai kirekesztés témájában szervezett szakmai-módszertani műhelymunkán kapott visszajelzéseket! Ezek is a fentieket támasztják alá: a folyamatos fejlődés, szakmai tudatosság és igényesség elengedhetetlen követelmény az iskolai segítőknek.

A mai nap folyamán azt tanultam, hogy…

több nézőpontot kell figyelembe venni…

a probléma megközelítését és közös megoldását kell megkeresni…

a kirekesztett és a kirekesztő ugyanúgy sérül…

kaviccsal a cipőmben is képes vagyok segíteni…

milyen fontos az egymásra figyelés…

hogyan legyek mankó…

.a kirekesztés létező és valós probléma az iskolákban, hogyan segíthet az iskolai szociális segítő…

a kirekesztést fontos észrevenni, megoldást keresni…

tanulnom kell még sokat…(hárman írták!)

Ki fogom próbálni a…

az összes problémamegoldó játékot, amit ma itt átélhettem…

a 7. osztályos szituációs játékot, az egyperceseket…megdöbbentő és tanulságos volt…

mindazt, amit itt tapasztaltam…

a kavicsos játékot a pedagógusoknak szóló csapatépítés során…

a bizalomjátékot, a kapu zár-nyit, és a kövek a cipőben játékot…

az 1 perces odafigyelést…

a párkereső kártyajátékot…

a filmvetítést és valamennyi játékot…

Tovább fogok gondolkodni arról, hogy…

a tanárokkal hogyan tudok együttműködni a gyerekek érdekében…

ezt minél több alkalommal használjam a munkám során…

milyen filmeket fogok megnézni az ajánlottakból…

miért érzem még mindig a kavicsot a cipőmben, amikor már kivettem…

hogyan tudom megtanítani a gyerekeket arra, hogy kivegyék a kavicsot a cipőjükből…

hogy miben tudok még fejlődni…

mit tehetnék a kirekesztés csökkentése érdekében…

miért rekesztem ki magam egyes helyzetekben…

hogy a pedagógusokat is érzékenyítsem a kirekesztés problémájára…

milyen eszközök hatékonyak a kirekesztés megelőzésében, a már kialakult helyzet kezelésében…

miben kell erősíteni magamat…

hogyan tudom a kirekesztést kezelni, és ennek átültetését az „intézményeimre”

Hogyan érzeted magad…

hasznos és fejlesztő volt számomra…

kizökkentem, tapasztaltam, tanultam, köszönöm…

szükségem volt a mai napra, arra, hogy érezzem, nem olyan elveszett a világ, vannak emberek, akikre nagy szükség van…

hálásan köszönöm a lehetőséget, sok érdekes információt kaptam a szakmával kapcsolatban…

havonta jó lenne ilyen…

érdekesek voltak az előadások, és a játékok is használhatóak a munkánk során, a közösség és hangulat barátságos volt…

sok mindent viszek magammal, amit a munkám során fel tudok használni…

kicsit kívül maradtam, de elgondolkodtatott…

nagyszerűen!…

nagyon jó volt, hiperaktív, arányosan játékos és szakmai feladatokkal…

nagyon jól éreztem magam…(tizenketten írták)…

Amit még szeretnék elmondani…

az, az, hogy több ilyen foglalkozáson szeretnék részt venni, mert egy jó közösség alakult pár perc alatt és közben nagyon hasznos tudást szereztem…

még több játékot is el tudnék képzelni, még maradnék…

ahol ilyet (kirekesztés) tapasztalok, azon a legjobb tudásom szerint segíteni fogok…

több ilyen és hasonló továbbképzés kellene…

a maraton lefutása is az első lépéssel kezdődik…

nagyon szeretem a munkámat, s egyre nyitottabbá vált a pedagógus csoport a szociális szakemberek jelenlétére…

havonta jó lenne ilyen…

nagyon jó szerepjátékok voltak, amelyek nagyon hasznosak, a szakmai műhelyek során nagyon fontosnak tartom a gyakorlati példákon keresztül való interaktív munkát…

amit itt tanultam, szeretném a csoportfoglalkozásokba beépíteni…

köszönöm!…

több ilyen csoportfoglalkozás lenne jó…

Témajavaslatom a következő workshopra…

a szabályozott internethasználat lehetőségei, kamaszkor kezelésének ötletei…

pl.: bántalmazás…

konkrét megvalósításokat, ötlettárat csoportfoglalkozások megtartásához…

kommunikációs technikák, konfliktus megoldási javaslatok, játékok, szituációk…

önsértés (vagdosás?)…

szeretem a meglepetéseket, bármi iránt nyitott vagyok…

melegek helyzete Mo-on, iskolákban való megközelítés, állásfoglalás…

iskolai- szülői közösségek együttműködése..

Zárszókét azt írhatjuk, hogy a napokban, közkívánatra „repetázunk” a témából, minden olyannal, ami az elő alkalommal kimaradt, és folytatjuk az iskolai segítők módszerspecifikus képzését. Őszi témáink között a digitális kultúra, és a serdülőkori krízisek szerepelnek.

Várunk benneteket!

Dr. Sajtos Ildikó szakmaitámogatási munkatárs, Veszprém Vármegye

Kapcsolódó Dokumentumok

„Szakápolás dilemmái a bentlakásos szociális intézményekben”

2024.06.30.

Az országos munkacsoport találkozókon, valamint a szakmai műhelytalálkozókon elhangzottak összefoglalása.

2024.06.30.

„Bántalmazás felismerése és teendők az átmeneti gondozásban” műhely Sopronban

2024.06.30.