A meghatottság könnyei anyák napján

Május első vasárnapja mindenki számára jelentőségteljes nap: vannak, akik édesanyaként, mások pedig gyermekként ünneplik meg az Anyák Napját. Az intézményekben élő idős személyek esetében talán még intenzívebb érzéseket ébreszt az ünnep. Legtöbbüknek szüleik már nem élnek, gyermekeiktől, unokáiktól, dédunokáiktól pedig távol vannak, ritkán találkoznak, esetleg évek óta nem látták egymást.

A bentlakásos intézmények dolgozóinak ilyenkor még inkább feladata, hogy széppé és örömtelivé varázsolják az ellátottak napjait ebben az időszakban is.

A tavaszi hónapokban már az ókorban is megemlékeztek az édesanyákról, a természet újjáéledésével az anyává válást is megünnepelték. Magyarországon 1925 óta ünnepeljük az Anyák napját.

Mosonmagyaróváron az Aranykor Idősek Otthonában, és az Idősek Gondozóházban a legnagyobb titokban és lelkesedéssel kezdődött meg a lázas készülődés. A szomszédos Bóbita Óvoda Napsugár csoportjának bűbájos gyermekei – akik évek óta színesítik intézményünk ünnepeit – idén vidám körtánccal, kedves versekkel, megható énekekkel, az intézmény férfi ellátottai versekkel, saját költeménnyel és kézzel készített meglepetéssel köszöntötték az otthonban lakó édesanyákat, nagymamákat.

Aki tudott, mindenki részt vett az ünnepségen, azonban intézményünkben vannak rosszabb állapotban lévő ellátottak is. Ők a szobákban elhelyezett rádiókon keresztül élvezhették az ünnepi műsort.

Öröm volt látni lakóink arcán a meghatottságot, amikor megpillantották a bűbájos gyermekeket az intézmény ebédlőjébe bevonulni. Időseink többsége mosolyogva, mások a meghatottság könnyeivel küszködve, vagy éppen a gyermekekkel együtt énekelve nézték végig az ünnepi műsort.

*A képeken szereplő ellátottjaink hozzájárulásukat adták a képek készítéséhez.

Szerző: Golner Melinda

Foglalkoztatás szervező

Mosonmagyaróvár, 2023. májusa

Kapcsolódó Dokumentumok

„Szakápolás dilemmái a bentlakásos szociális intézményekben”

2024.06.30.

Az országos munkacsoport találkozókon, valamint a szakmai műhelytalálkozókon elhangzottak összefoglalása.

2024.06.30.

„Bántalmazás felismerése és teendők az átmeneti gondozásban” műhely Sopronban

2024.06.30.