Napközi Foglalkoztató Autista Értelmi Fogyatékosok számára

Janka Tanya Közhasznú Nonprofit kft. Nappali ellátást, Fejlesztő Foglalkoztatást és rehabilitációs Foglalkoztatást biztosít autista és értelmi fogyatékkal élő felnőttek számára Tótvázsonyban.

Célunk: az autista és értelmi fogyatékos felnőtt személyek esélyegyenlőségének és társadalomba való beilleszkedésének támogatása.

Janka Tanyán 11 fő részesül foglalkoztatásban, minden hétköznap 8.00-16.00 óra közötti időszakban. Mindenkit Munkatársnak hívunk. A foglalkoztatást 3 fő foglalkoztató pedagógus biztosítja.

Feladataink: parkgondozás:

  • a helyi önkormányzat játszótereit, templomkertjeit tartjuk rendben, a helyi Panzió Bakony parját tartjuk rendben,
  • a Westpost kft. megbízásából hetente hordunk ki szórólapokat a faluban,
  • a Veszprémi Interspar-ban heti 3 alkalommal a raktárban és a vevőtérben végzünk feladatokat,
  • raklap újra hasznosításból fa termékeket készítünk, melyeket értékesítjük.
  • saját kertünkben zöldséget termesztünk,
  • havi rendszerességgel tartunk Spájz s Ruhavásárt a helyi és környékbeli termelőkkel közösen. E vásárokon Janka Tanya használt ruhát és saját termékeit árusítja.

Janka Tanya a “Triple C” pedagógiai elmélet modell szerint végzi munkáját.

Triple-C a holland Hans van Wouwe és Dick van de Weerd által kidolgozott

gyógypedagógiai model a viselkedési és pszichés zavarokkal élő értelmi fogyatékos

személyek gondozói, ápolói számára.

A “Triple-C” jelentése:

  • Cliënt (ügyfél)
  • Coach (tréner/ támogató gondozó)
  • Competentie (kompetencia)

A pedagógiai modell célja: Másképp gondolkodni, másképp nézni és másképp csinálni. A Triple C modell nem az ellenőrzésre, utasításra, vagy a problémás viselkedés menedzselésére helyezi a hangsúlyt, hanem a normális élet helyreállítására (Ten Horst, 1994). Ennek eszköze a foglalkoztatottal való feltétel nélküli gondozói támogatói kapcsolat kiépítése és együtt munkálkodás egy értelmes napi program létrehozásán keresztül. Az ember formálja az embert: a Triple-C kiindulási pontja, hogy az emberi viselkedést erősen meghatározzák az életkörülményeik. Egy normális, emberhez méltó környezet normális emberi viselkedésre ösztönöz. Viszont, ha az embereket egy embertelen környezetbe helyezik – például bezárják – nem várható el, hogy normális, emberi viselkedést mutassanak.

A Janka Tanya a feltétel nélküli gondozói, támogatói kapcsolatot felépítve és együtt munkálkodva egy értelmes napi programon, a „normális élet” helyreállításán dolgozik.

A gondozók a foglalkoztatottakkal együtt végeznek minden feladatot. Fontos, hogy a foglalkoztatottak, az érdeklődési körükhöz, tehetségükhöz és lehetőségeikhez legközelebb álló munkafolyamatokat, foglalkozásokat végezhessék. Legyen az például: kert gondozás, áru feltöltés üzletben, takarítás, kézműves foglalkozás, egyszerűbb adminisztrációs munka, vagy játék.

A szociális foglalkoztatóban fontos szerepe van a napi ritmus kiépítésének, amelyben a feladatokat, foglalkozásokat szügség szerinti pihenőidővel kombináljuk.

Kapcsolódó Dokumentumok

„Szakápolás dilemmái a bentlakásos szociális intézményekben”

2024.06.30.

Az országos munkacsoport találkozókon, valamint a szakmai műhelytalálkozókon elhangzottak összefoglalása.

2024.06.30.

„Bántalmazás felismerése és teendők az átmeneti gondozásban” műhely Sopronban

2024.06.30.