II. Addiktológiai Szakmai Nap Győrben

„Szenvedélyek viharában”: az okot kell megkeresni és megszüntetni, nem az okozatot elfedni

A szenvedélybetegségről, többek között az örökölt sorsokról és transzgenerációs traumákról, a sebzetten is élhető egészséges életről, a betegségből felépülők sorsából való merítkezésről, és az önsegítő csoportok szerepéről szólt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Színes Fogadó Tér Szenvedélybetegek Integrált Intézmény és a Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyei Területi Szakmafejlesztési és Szakmatámogatási Központ szervezésében megtartott II. Addiktológiai Szakmai Nap.

A 2024. május 28-án Győrszentivánon a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központban 320 főnyi érdeklődőt megszólító konferenciára az ország nyolc megyéjéből érkeztek az oktatás, az egészségügy és a szociális terület szakemberei, hogy a függőknek és környezetüknek nyújtható adekvát segítség módszereivel ismerkedjenek. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Regionális Központ, mint támogató képviseletében Szalai Ferenc régióvezető köszöntötte az egész napos szakmaközi konferencia részvevőit. A találkozó elsődleges célja a Színestér szakmai munkájának élményalapú bemutatásán keresztül megvalósuló szociális hálózati folyamatok beindítása, szakemberek szakmaközi és szolgáltatásközi kapcsolódásának, koordinációjának, kooperációjának elősegítése és fejlesztése, szenvedélybetegségekkel kapcsolatos hiteles információk átadása, segítő erőforrások hatékony mobilizálása, amelyek eredményeként a függők és környezetük megtalálhatják a segítség adekvát formáit. Káldyné Szabó Eszter, a szervező intézmény vezetője a találkozók sorában újító megoldásként említette, hogy az elismert gyakorló szakemberek mellett ezúttal láthatóvá és hallhatóvá válnak azok a felépülő függők, akikkel terepmunkájuk során együtt dolgoznak. A Színes Fogadó Tér intézményvezetője kiemelte: „Olyan témákat feszegetünk, ami még mindig tabu a társadalomban. Elsősorban nem szakmai tudást szeretnénk átadni, hanem élményt, mert annak ereje van. A legutóbbi KSH felmérés szerint Magyarországon ötszázezer szenvedélybeteg él, de a családtagokkal együtt mintegy másfél millióra tehető az érintettek száma. A tavalyi első szakmai nap után annyi pozitív visszajelzést kaptunk, hogy másodszor is megrendeztük, és szeretnénk hagyományt teremteni belőle.”

Rendhagyó és egyben újító program volt így a szakmai nap nyitánya, a Színestér felépülői adtak elő saját sorsaikból merítkező, érzelmekre ható és egyben elgondolkodtató jelenetet, miszerint a gyógyítás célja soha nem lehet az, hogy a beteg olyan legyen, mint a betegség előtt, hiszen azért betegedett meg, mert valamit rosszul gondolt, érzett, cselekedett. A betegség nem véletlen, és ezért, ha nem változunk, hiába szedünk be pirulákat, csak a tünetek tűnnek el, hiába vágjuk ki a beteg részt, megjelenik máshol. A „szenvedélyek viharában” legfontosabb, hogy az okot kell megkeresni és megszüntetni, nem pedig az okozatot elfedni.

Dr. Matuszka Balázs pszichológus, alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus, egyetemi docens, az Európai Prevenciós és Terápiás Medicina Alapítvány kurátora, az Egyesület a Gyermekek Egészséges Lelki Világáért alapító tagja az örökölt sorsokról és transzgenerációs traumákról beszélt. Pál Ferenc atya sportolói pályafutása végeztével a húszas éveiben döntött a papi hivatás mellett, 2005-től a Semmelweis Egyetem Mentálhigiénés Intézet munkatársa, és rendszeresen tart hittanórákat, előadásokat nem csak fiataloknak pszichológiai, teológiai és mentálhigiéné témakörben Ezúttal azt mutatta meg, hogy sebzetten hogyan éljünk egészséges életet, az életben mekkora súlya van a döntéseinknek, és mennyire fontos minden helyzetben a másik emberrel való jó bánásmód.

A győri RÉV Színházzal a Színestér az iskolai prevenciós foglalkozásokban működik együtt. A RÉV társulata a konferencián tartotta meg Kovács János felnövekedése és bukása című színházi előadásának premierjét, az interaktív előadásba bevonva a szakmai nap résztvevőit is. A délután műhelymunkával folytatódott, ahol az érdeklődők három párhuzamosan zajló interaktív workshopból választva ismerkedtek az ACA önsegítő sortársi közösség munkájával és beszélgethettek olyan tagokkal, akik alkoholista szülővel nőttek fel. Az Élőkönyvtár felépülőkkel elnevezésű kerekasztal beszélgetésben azok a felépülő kliensek vettek részt, akik az Öt korszak című nyitójelenetben vállaltak szerepet, a MESEtüKÖR „Fókuszban a belső gyermek” programja pedig bepillantást engedett a Színestér „bensőnkben lakó gyermekkel” végzett szakmai munkájába. A konferencián a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régiójának ivánci, csákánydoroszlói, kehidakustányi, nagykanizsai és zalaapáti intézményeiben a fejlesztő foglalkoztatásban dolgozó fogyatékossággal élő, pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátottak által készített termékekkel is megismerkedhettek a szakmai nap résztvevői.

Kép és szöveg: P. Szabó Csilla

Kapcsolódó Dokumentumok

„Szakápolás dilemmái a bentlakásos szociális intézményekben”

2024.06.30.

Az országos munkacsoport találkozókon, valamint a szakmai műhelytalálkozókon elhangzottak összefoglalása.

2024.06.30.

„Bántalmazás felismerése és teendők az átmeneti gondozásban” műhely Sopronban

2024.06.30.