Veszprém Megyei ÉFOÉSZ Közhasznú Egyesület

Veszprém Megyei ÉFOÉSZ Közhasznú Egyesület – Támogatott Lakhatás

A Kulcsprogram célja a kezdetektől fogva egy olyan lakhatási forma kialakítása, melyben a fogyatékkal élők a többségi társadalomnak megfelelő lakhatási körülmények között élhetnek. A szakmai program kidolgozása után az ÉFOÉSZ központi irodája tapolcai helyi szervezetével közösen kezdte meg a gyakorlati megvalósítást. Az első támogatott lakhatás 2011-ben nyílt meg, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával.

A támogatott lakhatás, mint fogyatékkal élő személyek szakosított ellátása a 2013. január 1.-

én hatályba lévő törvénymódosítás során jelenik meg.

Jelenleg a Veszprém Megyei ÉFOÉSZ Közhasznú Egyesület fenntartásában egy 8 férőhelyes családi ház működik Tapolcán, és egy kétszer 3 férőhelyes családi ház működik Veszprémben.

Legfontosabb szakmai irányelveink, melyek garantálják a támogatott lakhatás alapelveinek megfelelő működést:

A lakhatás és támogatás az egyén elvárásaihoz és igényeihez igazodnak, és ezek idővel változnak, amire fel kell készülni. Az egyénre szabott támogatásoknak és szolgáltatásoknak képessé kell tenni az egyéneket, hogy saját otthonaikban éljenek, közösségükben értelmes tevékenységekben vegyenek részt és meghozzák saját életükkel kapcsolatos döntéseiket.

Fontos, hogy a gondoskodásnak a személyes szükségleteken és a támogatott személyes kedvezményeken kell alapulnia. Az előre meghatározott gondoskodási formák és egy csoport észlelt szükségletei alapján történő életmódbeli elrendezés nem más, mint a kisebb arányokban történő ismétlése az intézményi formának.

Az egyén számára magasabb fokú biztonságot jelent a minél több közösségi kapcsolat illetve az, ha a különböző szükségleteit, igényeit különböző személyek, szolgáltatók elégítik ki.

Ez mind a szolgáltatások minősége mind pedig a kiszolgáltatottság csökkentése szempontjából fontos kérdés. A rehabilitációs szemlélet az egyik kulcs momentuma a szakmai munkának. „Megmutatom, megcsináljuk Együtt, Te megcsinálod Egyedül!”

Kapcsolat